Pontus träningstips

Träningstips på Strömstad Spa & Resort

Håll koll på din utveckling
Har du något specifikt mål med din träning? Springa fortare, hoppa högre eller lyfta tyngre. Att mäta och på så sätt kunna se dina resultat kommer göra dig motiverad att fortsätta. Jag själv är inne i en period av tung styrketräning och noterar varje övning med vikt, antal set och antal reps för att kunna utvecklas och utmana kroppen varje träningspass. Går du och gör samma övningar med samma vikt och samma antal repetitioner kommer din kropp att vänja sig och resultaten kommer utebli. Samma sak med konditionsidrotter, ifall du t.ex. springer på löpbandet i samma tempo och samma tidsintervall gång på gång kommer kroppen vänja sig.

Tidsbrist? – Kör intervaller
Har du ont om tid för träning? Har du endast t.ex. 30 minuter över till träning så skulle jag rekommendera dig att träna intervaller, där kan du få bra styrke- och konditionsträning kombinerat. Välj fem olika övningar som tillsammans involverar hela kroppen. Kör arbetsintervaller på 40 sekunder varvat med 20 sekunder vila. Kör fyra varv med en minuts vila mellan. Några minuters uppvärmning och några minuters nedvarvning och stretch och du har fått en grymt bra genomkörare på endast 30 minuter.

Rörlighet, vila och återhämtning
Något som är lätt att glömma eller hoppa över är att träna rörlighet. En begränsad rörlighet kan göra att din teknik och ditt rörelseomfång påverkas till det sämre. Lägg in dynamisk rörlighet/foamrolling i din uppvärmning där du framförallt har fokus på dina höfter. När du tränat klart satsar du på lite mer statisk rörlighetsträning där du håller stretchövningen i cirka 30 sekunder. Har du ont om tid så välj en specifik muskelgrupp och lägg fokus där istället för att göra det halvdant på hela kroppen.

Kom även ihåg att de aktiverade musklerna behöver vila mellan 48-72 timmar (beroende på hur hårt du tränar). Varför inte avsluta passet i en av våra bubbelpooler och börja återhämtningen på bästa sätt?

 

Har du några frågor så kontakta gärna oss i Spa shopen.