Vi möts med Anders på Kust Event

Himmel, hav och horisont. Om den hyllade räkan, Strömstads pärlor och upplevelser i ”livesändning”

 

Vill du vara med om fascinerande och mäktiga upplevelser i Strömstads skärgård och på Kosterhavet? Då har du kommit rätt!  Anders och Anette på vår samarbetspartner Kust Event jobbar med det de älskar året om – att ta hand om gäster och ge upplevelser i ”livesändning” när de tar dig med ut på tur ut i skärgården.

Inget går upp mot äkta livekänsla, att man är med på riktigt, för det handlar om upplevelser i ”livesändning” tex historiska turer så som Smuggeltur i Bremers fotspår och nyheten Sagan om Strömstad som kombinerar seriöst med nöjeston eller att få inblick i hållbart fiske när du följer med oss på Trålning i Kosterhavet och får njuta av de allra mest rykande färska räkor du någonsin smakat , berättar Anders. Vidare säger Anders, ”Det är vi som är upplevelsen alltså utgår vi från kundens perspektiv – vad är bra för våra kunder och när är de mest nöjda.”

Photocred: Kristina Gillerstedt, westsweden.com

Kan man säga att Strömstad är något av räkans stad?

 

Ja räkfisket har haft en enorm betydelse för Strömstad, men även fisket generellt sett. Fiskarna i Kosterfjorden vid Strömstad började fiska och koka räkor år 1903. Kosterhavet är idag en brukande nationalpark och fiskarna själva har varit med och tagit fram redskap för hållbart fiske. De är mycket yrkesskickliga och värnar om räkbeståndet och har under många år själva utvecklat selektiva redskap så att det endast blir en minimal bifångst.

En av våra mest populära turer är Trålning i Kosterhavet där vi i Kosterfjorden möter en trålare som gör ett ”hal” som vi säger i Bohuslän. och vi går upp mot fiskebåten som är på väg att dra upp trålen och följer fiskarnas arbete under en stund. Följer du med så får du se hur de fiskar endast den kvantitet som kan säljas och hur de värnar om just hållbart fiske! När trålen är uppe och fångsten ombord, går vi in till fiskebåten och ”bordar”, lägger oss dikt intill, för att ta ombord den färskaste räka du någonsin ätit!

Sant eller falskt – är skaldjur bättre på vintern?

 

”Det man ska komma ihåg är att det är en mycket temperaturkänslig produkt. Kylkedjan får aldrig brytas”, säger Anders. Och fortsätter; ”Om vi tar räkan som exempel så är den alltid bra. Det handlar mer om var i livscykeln räkan är för hur vi upplever den tex vilken tillgång till mat som räkorna har eller om de ömsar skal så är de lösare/mjukare”

”En myt är också att räkor med svart huvud är dåliga, men det är helt felaktigt. Det beror på att räkan lägger om romprocessen från huvud till buken, när den tömmer huvudskölden på rom och lägger ut rommen i buken och sedan äter mörka plankton är det som syns i huvudet. Den mörka färgen är alltså bara en konsekvens av räkans livscykel”, förklarar Anders.

 

Bästa skaldjurrätten?

 

Finns absolut inget som slår en rostad macka med färska naturella räkor och en god dip. Jag föredrar ren majonäs men chilimajo eller, tro det eller ej, hovmästarsås är även det en given succé, tipsar Anders.

 

OK, tror vi anar svaret på nästa fråga – finns det något bättre än färska räkor?

 

Ett mycket bestämt NEJ, är svaret från Anders. ”Har man en gång provat ljumma pinfärska räkor är svaret givet!”

Fotocred: Kristina Gillerstedt, westsweden.com

Strömstad har en rik historia – vad är mest spännande?

 

”Hur lång tid har vi på oss?”, skrattar Anders. Strömstad har fornlämningar och kulturmiljöer från äldre stenåldern och framåt. Långt senare efter freden i Roskilde 1658, då Bohuslän blev svenskt, uppstod behov av en stad. Vidare har vi uppbyggnaden av staden…

Och på grund av sitt läge nära gränsen till Norge har Strömstad berörts av konflikter mellan de nordiska länderna. Under 1700-talets början var tex Strömstad högkvarter för Karl XII under kriget mot Norge. Sedan har vi sillperioderna där rykterna säger det fanns både lönnkrogar och bordeller i området. Fiskenäringen och en florerande gränshandel har alltid varit viktiga för Strömstad. Häng med på några av våra turer så får du veta mer om historian, säger Anders.

Fotocred: Kristina Gillerstedt, westsweden.com

Vad är det bästa med Strömstad?

 

Att det aldrig är fel på vädret! svarar Anders med glimten i ögat. ”Det jag menar är att vädret styr vi inte över; det blåser, det regnar och solen skiner. Ta vädret med jämnmod för det kanske blir just du som får uppleva en regnbåge på varje ö. Vi anpassar våra turer efter vädrets makter och kusten är alltid fascinerande och vacker oavsett och ändrar bara karaktär beroende på vädret.”

 

Vi älskar ju vårt Strömstad, men vad är det som gör Strömstad till en riktig hemesterfavorit?

 

Ja, även det har sitt ursprung i Strömstads rika historia, menar Anders. ”Det är en av Sveriges äldsta kurorter, en havskurort, dit man kom för att ”dricka brunn” redan i slutet av 1700-talet. Och i början av 1800-talets blev Strömstad en av landets mest populära badorter med kungafamiljen som återkommande gäster. Så att vi har en lång badorts- och kusttradition där vi har tagit emot gäster, hyrt ut våra hus, kört turer ut på havet med badgästerna osv gör att det finns ett gott värdskap här i Strömstad. Detta i kombination med fantastiska skaldjur, vatten och salta bad, lättillgängligheten och det stora upplevelseutbudet gör Strömstad till den självklara platsen att tycka om och en klart lysande hemesterfavorit.”

kajak_koster
Photocred: Robert Borgelid, westsweden.com

Vilka fem Strömstads pärlor tycker du att vi ska upptäcka?

 

  • Vandringar på Kosteröarna! Besök tex Saltö, som bjuder vandring i skog och på klippor och på hänförande havsutsikt över Kosterhavets nationalpark och fina badmöjligheter både från klippor och stränder.
  • Älgafallet, ett mycket häftigt vattenfall med sina 46m fallhöjd och landsgräns Sverige/Norge som mittpunkt.
  • Blomsholm är ett område med Bohusläns största domarring, en av Sveriges största skeppssättningar, gravfält från järnåldern samt storhögen Gröne hög.
  • Vitlycke museum, med sina skulpturer och skepp, där du gör en tidsresa till bronsåldern och kan upptäcka ca 600 hällristningsplatser.
  • Svinesundsbroarna, en vacker gränsövergång mellan Sverige och Norge där utsikten från den gamla stenbron verkligen är värd ett besök!

 

Ge oss 3 anledningar att komma tillbaka till Strömstad

 

  • För att uppleva HELA Strömstad. Som sagt, det finns så många pärlor i Strömstad med omnejd; historia, sevärdheter, aktiviter och fantastiska ställen att det är omöjligt att hinna uppleva allt under ett besök. Så kom tillbaka igen och igen och igen!
  • Bli förälskad i orten! När du besöker oss vid fler tillfällen känner och ser du potentialen på riktigt.
  • För att kunna koppla av och bara relaxa och njuta av din vistelse.