Alaskas Trädgårdar

På Nord Långö i Strömstads skärgård ligger Alaska, en anläggning som skapades i slutet av 1920-talet av 60-åriga Hilma Svedahl (1870-1965). Hon hade återvänt till hembygden efter ca 30 år i Amerika där hon levt ett strapatsrikt liv bl. a. som guldgräverska i Alaska. Att åka ut till Alaska för att fika och vandra omkring på ön som idag är ett naturreservat är ett populärt sommarnöje. Ta gärna med badkläder, det finns fina möjligheter till bad.

Sten- och blomsterträdgård

På Nord-Långö skapade den hemvändande guldgräverskan Hilma Svedahl under slutet av 1920-talet en stenträdgård inspirerad av sina år i Amerika. Tillsammans med lokala murare och stenhuggare byggde hon på några få år upp ett sten- och blomsterparadis i miniatyr, bestående av bohuslänsk sten, snäckor och cement byggde Hilma Svedahls terrasser, paviljonger, trappor, broar, räcken, murar och utsiktstorn i det bergiga landskapet. Hilma var inspirerad av vad hon sett i Amerika och Kanada. Möten med villaträdgårdar med all dess blomsterprakt hade satt djupa spår i henne.

Under flera decennier var hennes skapelse ett omtyckt utflyktsmål. När värdshuset Golden Inn stod klart 1934 blev Hilmas Alaska en av Strömstads mest populära besöksmål och tusentals personer kom hit varje dag på somrarna. Efter Hilma bortgång 1965 förföll anläggningen. Med allmänna medel och insatser i början av 1990-talet har Alaska åter blivit ett populärt besöksmål. Några av byggnadsverken finns kvar i original, t.ex. Vindarnas tempel och Golden gate. 

Hilma Svedal dog 1965 och på hennes gravsten på Skee kyrkogård står hennes livsdevis ”Don’t worry!” ingraverad.

Sommarcafé

Här finns ett mysigt café med försäljning av kaffe, våfflor, hembakt, Alaska-öl, härliga räkmackor och svalkande glass. Sitt ner och köp en kopp kaffe i kiosken och titta på Hilmas verk. caféet är öppet under perioden då skärgårdsturer angör Alaska. 

Bad- och strövområde

Nord Långö i skärgården nordväst om Strömstad är ett naturreservat som består av en långsmal bergrygg avskild från fastlandet genom en djup förkastningsspricka, Långörännan. Ön är sommartid ett livligt besökt fritidsområde. Ett väl utvecklat system av stigar gör det lätt att komma fram till utsiktsplatser och badplatser. På väst- och nordsidan av ön finns de flesta baden.

Naturvårdsförvaltare Nord Långö är Kosterhavets nationalpark, läs mer på Länsstyrelsen Västra Götalands län

Res hit – Boka plats

Om du inte har egen båt så kan du resa ut till Alaska på Nord Långö med skärgårdsbåt, fasta avgångar sommartid från norra hamnen i Strömstad. Överresan tar ca 20 min, för boka plats , mer information om pris och avgång besök Selin Charter

Alaska för företag

Alaska är ett perfekt inslag i en konferens/event . Ta en lite längre paus från ett kanske stillasittande inomhusmöte till att fortsätta mötet på en båt ut till den vackra trädgården .

Kanske tar ni med en picknick, lagar mat på ön eller gör en energigivande walk & talk och njuter av havslukt och att vara utomhus? Boost Your Conference!

Förfrågan till conference@stromstadspa.se