Kosteröarna

Kosteröarna är en av Sveriges soligaste platser och ett paradis för naturälskare. De nästan bilfria öarna strax utanför Strömstad omges av Sveriges enda marina nationalpark som har ett unikt djurliv både på land och i havet.

Ta färjan till Koster

Populära Syd- och Nordkoster är till större delar naturreservat och dit avgår Kosterbåtarna dagligen från Norra hamnen i Strömstad. Tidtabell finns på Västtrafiks hemsida. Det lilla sundet mellan Kosteröarna har sommartid en bemannad linfärja som enkelt sköter förbindelsen mellan nord och syd.

Naturum Kosterhavet

Kosterarkipelagen har över 12 000 arter både ovan och under ytan. I denna unika miljö är det inte ovanligt att du möter tumlare, säl, sjöfågel och Bohuskustens alla vackra fjärilar. På naturum Kosterhavet kan du lära dig mer om den marina nationalparken med en interaktiv utställning, bildspel, kartor och guidade turer.

Följ med på strandguidning och upptäck allt spännande i strandkanten; vadarbyxor, vattenkikare och håvar ingår i expeditionen. Här finns också ett klappakvarium där du på nära håll kan bekanta dig med Kosterhavets invånare.

Upptäck öarna till fots

Att upptäcka Kosteröarna till fots gör att du kommer den unika naturen väldigt nära. Här finns ett flertal markerade vandringsslingor. På Nordkoster finns två rundslingor om knappt 5 kilometer vardera. Missa inte de berömda Klapperstensfälten med sina klotformade stenbumlingar och utsikten från fyrarna på Högen, Kosters högsta punkt. En vandring runt Sydkoster är cirka 14 kilometer, men det går även att göra kortare etapper på 3–7 kilometer vardera. Här är de främsta sevärdheterna utsiktsplatsen vid Valfjäll, Kilesandsstranden, snorkelleden vid Rörvik och Kosters Trädgårdar.

Du kan även ta dig fram på cykel längs vindlande grusvägar genom en vacker och särpräglad natur. Ta med egen cykel eller hyr en vid någon av angöringsbryggorna; Ekenäs, Kilesand och Långagärde. Här hittar du en cykelkarta över öarna.

Paddla och snorkla i havet

Kosteröarnas unika arkipelag är ett kajakparadis i världsklass. Bästa tiden att paddla är på för- och sensommaren när säl- och fågelskyddet upphört och hela området ligger tillgängligt för strandhugg och fina tältmöjligheter. Flera aktivitetsbolag erbjuder både kajakuthyrning, grundkurser och guidade dagsturer.

Hela familjen kan dessutom snorkla utmed Kosterhavets ”undervattenstig”, komplett med informationsplattor på botten. Och under hösten har ni chansen att följa med på det stora hummerfisket – Bohusläns svar på älgjakten!

Lokalproducerade smaker

Populära Kosters Trädgårdar är en grön oas mitt på Sydkoster. Enligt ägarna är allt som odlas och tillagas här gott, rent och rättvist. Här serveras också spännande ölsorter och naturviner, och det intilliggande bageriet lockar med hembakt fika. Gårdsbutikens hyllor dignar av nyskördade grönsaker och egenproducerade delikatesser samt verktyg, litteratur och hantverk – allt som hör trädgårdslivet till. Ett gediget kurs- och eventprogram sträcker sig över hela året.

Utöver färsk fisk och skaldjur finns det ett flertal gårdar och butiker på Kosteröarna med lokalt skördade grönsaker och bär. Även olika typer av rökt fisk, försäljning av kött och skinnprodukter från ekologiskt uppfödda får och lamm.

Så riktigt varmt välkommen till Kosteröarna och en fantastisk upplevelse!