Fokus på Petra Björstad – vår Resorten-fotograf

Hon har beskrivits som fotovärldens Greta Garbo, som med sin kamera passionerat letar efter det vackra i det ruffa, intryck som sticker ut och det oväntade som skapar en känsla. Följ med på ett fotosvep om vågade helikopterperspektiv för att få den perfekta bilden, varför hon beskriver vår resort som en diamant i graniten, om när Petra blev starstruck och drömprojektet med stort D.

Du får också hennes bästa tips för vad du ska tänka på om du letar fotograf till ditt företag och inspiration och idéer för hur du kan ta bättre bilder.

Som förväntat blev det en alldeles lively & lovely session när vi ställde vår helt fantastiska, härliga och proffsiga fotograf Petra i blickfånget för en intervju.

Om jag säger fotograf Petra Björstad – vad säger du då?

 

Jag är uppväxt i en entreprenörsfamilj så att utveckla, förädla, förvalta, producera och när det händer saker är alltid närvarande för mig. Som fotograf handlar det för mig om att skapa tillsammans, ett genuint engagemang och att kavla upp ärmarna och förverkliga idéer både i de uppdrag jag väljer att arbeta med och i min fotokonst, berättar Petra.

Mitt fotointresse började med att jag ville göra något för min egen skull och sökte till en fotoutbildning i New York. Innan dess hade jag studerat till reklam och produktionsledare på Berghs och internationell marknadsföring och marketing management i Washington DC.

När jag kom tillbaka till Sverige arbetade jag med marknadsföring i olika roller. Att jag skulle bli professionell fotograf var inget som jag planerade, men så kom dagen då jag tackade ja och sa ja, visst jag ordnar det till olika ”Kan inte du som tar så fina bilder hjälpa till med…?” På den vägen fick jag en förfrågan om att göra en kampanj för en reklambyrå och så rullade det på. Och nu har jag varit fotograf i 10 år.

 

Det här med att du är fotovärldens Greta Garbo?

 

Jag är liksom Garbo väldigt svår att fånga på bild, men lyckas någon så kan det hända att jag precis som Greta har solglasögonen på. Den som sa det tycker kanske att jag verkar lite ”hemlig”, säger Petra glatt. Hon fortsätter; visst har jag som hon min integritet, men jag är både personlig och inkluderande i skapandet. Det handlar nog mest om att jag inte vill vara i fokus själv utan föredrar att vara bakom kameran.

petra_bjorstad_fotograf_photocred_pontus_hook
Petra Björstad – fotograf Pontus Höök.

Sant eller falskt – fotogenique eller alla blir bra på bild?

 

Alla är kameravänliga, svarar Petra utan att tveka. Alla blir bra på foto, det gäller att plocka fram personligheten och fokusera på unikiteter; vad är unikt för mig och det som är vackert för mig. Du som individ, din bakgrund och det unika som uppstår i möten – ja, allt är faktiskt kameravänligt!

hands_in_the_sand_fotocred_fotograf_petra_bjorstad
Hands in the sand – fotograf Petra Björstad.

Har du något favoritmotiv/vad fotar du helst?

 

Människor, alltid människor och även något oväntat som ändå passar i sammanhanget. Och jag gillar att hitta det vackra i det ruffa. Den mörka sidan du vet, säger Petra med glimten i ögat. Jag kommer alltid tillbaka till att det alltid går att hitta något vackert i allt.

sun_bathing_fotocred_petra_bjorstad
Sun bathing – fotograf Petra Björstad.

Bjud oss på ett roligt/galet minne från photoshoot.

 

Det coolaste jag har gjort är min grustagsidé, som jag kom på när jag hänger ut från helikoptern för att få den perfekta bilden över grustaget där den nya stadsdelen ska växa fram. Kunde bara inte släppa tanken på att skapa något vackert i denna ruffa miljö. De tyckte säkert att jag var lite crazy som frågade och sedan kom med ett 100 år gammalt badkar, 67 solrosor och en varm, mystisk, cool och personlig modell till ett grustag med balkar och maskiner för att skapa fotokonst, men de släppte in mig!

helikopter_fotocred_petra_bjorstad
Helikopterperspektiv med Petra.

Kan du släppa fotografrollen eller ser du ”alltid” …det här skulle kunna bli en bra bild?

 

Petra skrattar; Om jag semestrar är jag tvungen att lämna kameran hemma. För oavsett var jag är kittlas mina sinnen, jag får feeling och ser möjligheter i allt och personer jag skulle vilja fota. Och då frågar jag dem. Det handlar om att våga fråga.

 

Vi har hört att du bl a har fotat personer som visade sig vara en Miss Guadeloupe och en av modellerna i Project Runway – var det sådana där spontana fick feeling-tillfällen?

 

Ja, det kan man verkligen säga! Jag var i Guadeloupe och det var modevisning en av kvällarna. En av tjejerna på catwalken var så otroligt häftig och hade ”det”. Kände direkt att henne vill jag fota. När jag frågade så behövde jag plötsligt boka detta med hennes manager och det var då jag fick veta att hon var ”Miss Guadeloupe”. Min tanke om att ta några bilder blev till ett riktigt fotoäventyr där de tog mig med på en roadtrip bl a ut med båt till en ö i närheten och in till huvudstaden.

 

Den andra spontana feelingen var när jag var på väg hem från New York efter en 2-dagars fotoworkshop med min inspirationskälla fotografen Emily Soto. Väskorna var packade och jag hade några minuter över och stod utanför mitt hotell, då fick jag syn på en fantastisk skönhet. Tog chansen och frågade om jag kunde ta några snabba bilder. Thijin, som hon heter sa ja och efteråt fick jag veta att hon varit med i serien Project Runway.

sun_dream_fotocred_petra_bjorstad
Sun Dream – fotograf Petra Björstad.
NYC_Emily_Soto_fotocred_petra_bjorstad
New York City photoshoot – fotograf Petra Björstad.

Ditt hittills största moment?

 

Får erkänna att jag allt blev lite starstruck när jag fick träffa fantastiska Sir David Attenborough. Måste ju vara ett av de största ögonblicken att jag har fått möta och fotografera honom för coverbilder till magasinet för The Perfect World Foundations, som jag arbetar ideellt för. Hans röst, lärandet, ödmjukheten, engagemanget, naturen, bevara, ta hand om, upptäcka, äkthet och känsla och passion för det man brinner för – ja allt det livet handlar om.

 

Något drömprojekt – vad och/eller vem?

 

Svaret kommer snabbt; Att få fota den legendariska fotografen Annie Leiboviz! Tänk vilken dröm att få göra ett ”People behind the artists”-verk och lyfta Annie i fokus. Att skapa en bild av vem hon är med alla ”hennes” kändisar med sina olika etniciteter, öden, tragedier, glamour, glädje och sorg synliga som små pixlar som gemensamt skapar en bakgrund bakom henne.

TPWF_fotocred_petra_bjorstad
Petras coverbild på The Perfect World Magazine.

Kan du ge oss 5 tips om vad som är bra att tänka på när man som företag söker efter en fotograf att samarbeta med?

 

 • Titta runt, se vad du gillar och vad du söker. Om du hittar formspråk du gillar så titta på vilka olika projekt som genomförts och mångfalden.
 • Vem/vilka är era kund/er? Hur vill ni uppfattas – stämmer fotografen överens med företagets stil?
 • Ha ett öppet samarbete där du briefar om företaget, kärnvärden, vem som är kunden. Hur ska fotografen hjälpa er så att det visuella uttrycket blir tydligt för mottagaren.
 • Hur kan vi skapa wow-känsla? Berätta vad det där ”lilla extra” som ni vill tillföra ert varumärke är.
 • Tänk efter före – välj inte den dyraste/billigaste ”bara för att” utan välj med omsorg för långsiktighet.
Photoshoot hos oss på Resorten – fotocred Priscila Amado.

Kan du ge oss några idéer & inspiration kring att fota och att ta bättre bilder?

 

 • Testa, testa, testa. Utveckla sinnet, experimentera, lek, njut, ha kul.
 • Gå på känsla – ha inga krav eller prestige.
 • Skapa din ”memory lane”. Fota det som är viktigt för dig i vardagslivet och när du gör det så kom ihåg att också backa lite och få med omgivningen. Det blir en härlig tillbakablick framöver.
 • Hämta inspo från människor. Ge dig ut med en vän och se vad du hittar på vägen. Prova på streetfotografi. Skapa livsöden ”vad finns bakom kulissen”.
 • Ta hjälp och inspireras av andra; gå kurser, delta i workshops, fotoklubb osv.
 • Skapa moodboards och lär dig utifrån dem. Analysera vad du gillar i bilden; miljöer, ljuset, människor, uttryck. Vad är det bilderna har som du gillar?
 • Allt handlar om ljus, att måla med ljus – testa hur du skapar du bilden.
petra_bjorstad_in_action_fotograf_josef_persson
Petra in action – fotograf Josef Persson.

Sist men inte minst – vi älskar vår resort & Strömstad, men vad tycker du att är det bästa/reseanledningar?

 

Åhhh, men det är en sinnenas roadtrip som börjar och byggs upp redan på vägen till resorten med naturen, den coola Uddevallabron osv. När man närmar sig så dyker oväntat och lite mystiskt denna moderna resort med fräck arkitektur, palmer och yachthamn upp i allt det natursköna bland klippor, hav och golfbana.

På plats får du det lilla extra med den bubblande känslan och varma mötet med er som jobbar där. Resorten har något som berör alla sinnen; sport, design, spa, mat, dryck, miljön både inne och utanför.

Jag skulle beskriva resorten som en diamant i graniten – ”slipa den som du vill” utifrån det du vill uppleva och njuta av. Du får en skön kombo av lyxigt rustikt och allt det vackra i det ruffa precis så som jag gillar bäst.

uddevallabron_fotocred_petra_bjorstad
Uddevallabron – fotograf Petra Björstad.

Besök petrabjorstad.se för att se fler av hennes foton.

Strömstad Spa & Resort – fotograf Petra Björstad.