Konsten att skapa tändvätska!

Annika R(ena rama) ”Tändvätskan” Malmberg!

En videohangout med gnista blev det när vi träffade vår nya samarbetspartner Annika R Malmberg. Annika har över 30 års erfarenhet av möten med människor och är idag specialiserad på att genom sina föreläsningar, föreställningar och böcker hjälpa människor att nå framgång och få bättre relationer med sina arbetskamrater, sin familj och vänner. Med flera fina utmärkelser i bagaget kan hon numera även titulera sig superkommunikatör!

Scrolla vidare för att ta del av Annikas R Malmbergs bästa tips för hur man tänder till och hur man skapar tändvätska till konferenser och möten

Hur hittar vi vår kraft och energi och tänder gnistan i utmanande tider?

Det har Annika R Malmberg full koll på! Vi är enormt glada att kunna erbjuda dig att boka in henne som hjälp under möten och konferenser och som föreläsare.

tandvatska_bok_annika_r_malmberg

Du är rykande aktuell med nya versionen av boken “Tändvätska –  I livet, karriären och för din alldeles egen skull”…

“Det stämmer!”, säger Annika. “Jag är väldigt glad över boksläppet för någon form av tändvätska behöver vi alla och jag ser den som en handbok i livskunskap och ett sätt att dela med mig av samlade erfarenheter; Hur hittar man kraften inom sig själv. Vilket liv ska jag leva. Hur hanterar jag motgång och avundsjuka och kan vända det till något positivt. 

Till skillnad från många andra böcker i genren är den väldigt praktisk – gör så här – gör inte så här och med övningar. Dessutom kul så en hel del skratt bjuds du också på. 

Jag skrev den ursprungliga versionen till mina barn Alexandra och Henrik för jag hade önskat att jag själv hade haft den här boken då jag var i tjugoårsåldern och skulle ut och forma mitt liv.” 

Är det garanterad nytändning?

“Definitivt”, utbrister Annika glatt.  “Det finns en gnista i alla människor. Men för att väcka glöden och få fart på elden så behöver vissa några stänk tändvätska och andra en hel dunk!”

Du säger “Våga ta i! Och att vi ska anstränga oss mer”, berätta hur du tänker:

Ofta pratar man om behovet att koppla av och ta det lite lugnt i vår stressiga värld. Självklart är vila och återhämtning viktigt för oss, men jag skulle vilja sticka ut hakan och påstå att de flesta anstränger sig för lite, säger Annika. 

“Det jag menar med det är att belöningen man får när man har kämpat, inte gett upp utan provat igen och får ett “breakthrough”. Att kunna njuta av att det går bra. Det är det som gör livet meningsfullt.  Då måste vi våga trycka på gasen mot utmaningar och inte vara rädda för att anstränga oss.”

OK, hjälp oss. Vilka är dina 3 bästa tips för hur man tänder till?

  • Hitta dina styrkor! Du hittar lättare din glöd om du får jobba med dina styrkor, det du har fallenhet för. Det gör du genom att ta dig tid till att tänka kring följande frågor: Var hämtar jag kraft och energi? Vad triggar mig? Vilka arbetsuppgifter trivs jag med och har roligt när jag gör (vad får mig att känna mig stark och stolt)?  Vid vilka tillfällen och uppgifter känner jag att jag kan “räcka upp handen” och  ta tag i och ansvara för?

 

  • Sätt upp mål inom dessa områden. Det ska vara UTB-mål = Upp Till Bevis, dvs att att det faktiskt krävs viss ansträngning, är lite svårt att nå målen. Så fram med “en surdeg” som du inte har tagit tag i! Det frigör massa negativ energi att bli av med dessa och du får kraft och energi när du ansträngt dig och klarat dina “Upp Till Bevis”!

 

  • Ge andra din bruksanvisning dvs. tala om vad du behöver. I dagens vardag med Corona är det ännu viktigare i våra relationer, då många lever i en situation där vi har mer tid tillsammans och är mer tätt inpå varandra jämfört med hur det “vanligtvis” är. Behöver du vara mer ifred, få mer kärlek osv. Även i arbetslivet är det smart att ge din bruksanvisning till din chef och ditt team. Att kommunicera istället för att gnälla; hur ser du på din insats och dina arbetsuppgifter, när trivs du och kommer till din rätt (utifrån tips nr 1)? Hur kan du bidra på bästa sätt till resultat och framgång? Ingen kan bara få göra det de är bra på, alla jobb har flera olika arbetsuppgifter som vi har olika lätt att utföra, men vi behöver även skapa utrymme att få göra det vi är bäst på för att hitta vår kraft och energi. Så ge förslag! Viktigt att komma ihåg att ingen är tankeläsare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade relationer. Och om du är chef så tänk till kring “Hur öppnar jag upp för diskussion, hur ställer jag frågorna och hur kan teamet i så stor utsträckning som möjligt bidra med sina starkaste sidor?” Det skapar win-win, för studier har visat att verkligt teamwork och äkta arbetsglädje kommer när styrkor som kompletterar varandra samverkar på ett koordinerat sätt.

Sammanfattningsvis att försöka hjälpas åt så att alla får göra det de gillar mest och som ger energi. För om det är något som vi verkligen behöver nu så är det kraft och energi, avslutar Annika.

Vi är otroligt glada över att ha dig som samarbetspartner och att kunna erbjuda våra grupper att boka in dig som hjälp under mötet och som föreläsare.

Ge oss en liten försmak – hur skapar man tändvätska till möten och konferenser?

“Jag är också väldigt glad över vårt samarbete. Älskar Koster och Strömstad och har både föreläst och haft flera “skrivläger” på Strömstad Spa & Resort. Jag får mängder av förfrågningar kring samarbeten, men är väldigt selektiv med vilka jag väljer att samarbeta med”, påpekar Annika.

“När vi pratar möten behöver först och främst grundförutsättningarna finnas på plats på konferensanläggningen och det kan tyckas självklart men det är verkligen inte alltid så”, säger Annika. 

Och fortsätter: “För mig är ett varmt välkomnande, service och bemötande a och o. Och viktigt att det finns en förståelse för att ändringar plötsligt kan uppstå. Det kan vara så enkelt som att det extra blädderblocket inte var beställt, att då ha förmågan till flexibilitet och en vilja att hjälpa till är jätteviktigt. Inget tjafs – lös problemet! Och förstås en bra, anpassad lokal, att det är luftigt och ordnad så att alla ser bra. Kanske behövs någon form av scen.”

“För att lyckas med att få glöd och gnista i själva mötet/konferensen så är den röda tråden betydelsefull”, betonar hon. “ Att företaget/verksamheten och deltagarna vet varför man har konferensen. Att man i förväg vet agenda och syftet med mötet. Och att konferensen inleds med “Varför är vi här”. 

Ofta händer det när jag bokas som föreläsare att “Det ska bli en överraskning att du kommer.” Vill man få valuta för pengarna är det bra att tänka på att alla gillar inte överraskningar utan vill ha koll på programmet i stora drag. Annars kommer ett gäng sitta där under föreläsningen/workshopens första 20 minuter och fundera kring vem den där föreläsaren är istället för att fokusera på själva ämnet. 

Jag skulle också säga att lägg mer tid på föreläsaren och involvera mig som föreläsare mer du får mer för pengarna, men det kostar inte mer. Jag som föreläsare kan då ta upp de ämnen som är på agendan så behöver du som mötesledare inte göra det. 

Tänk också på den röda tråden så att den genomsyrar mötet, aktiviteter, det man äter osv. att det hänger ihop. Handlar det om att skapa kraft och energi, se tex till att ni kommer ut på klipporna och i naturen intill resorten under konferensen. Eller hur kan den härliga inomhus- och utomhusmiljön nyttjas på olika sätt om fokus är samarbete? Se till att nyttja möjligheten att få hjälp med upplägg kring ditt möte av konferenskoordinatorerna, de kan bidra med massor av värdefulla idéer från alla de konferenser och event som de har varit med och planerat.

Och kom ihåg att gå tillbaka till inledningen och stämma av kring om vi har uppnått syftet med mötet innan konferensen avslutas.

Sist men inte minst när vi pratar kring hur vi skapar tändvätska till möten så vill jag också betona vikten av att inte packa schemat för tight Lämna utrymme för rekreation och att “bara” umgås. Jag rekommenderar verkligen att se till att ta vara på tillfället när ni är på Strömstad Spa & Resort. Det ett magiskt hotell att uppleva och med havet och naturen intill. Låt också de som vill få chans att hinna koppla av med spa och relax.

Make it work – dags att bekänna färg! Har verkligen färgen någon betydelse?

Annika ler stort,  “Ja, färgen HAR betydelse eller rättare sagt färgerna!” Det har varit mycket snack kring och en hel del kritik mot påståendet att man skulle kunna dela in personer i olika färger, fortsätter hon. “Då talar man om en färg, men du är aldrig en färg. Du har ALLA färgerna i dig och med träning kan du gå in i alla färger.” 

“Var har jag lättast att vara? Svårast? Vad gör en lycklig? Vad är det roligast att vara i? Var vill du anstränga dig? Att förstå att det tar energi om man är i “fel” färg, att det är då man släcker sin eld och tändvätska.”

“Hur ska jag kunna svara på de här frågorna tänker du kanske?”, frågar Annika.  “Prova då att gå tillbaka och tänk på vad du brann för som barn? Vad gillade du att leka?”

Som barn älskade jag allt som blev till uppvisningar; dans, teater osv berättar Annika och tillägger skrattande “Ja, du förstår säkert varför jag gillar att jobba med det jag gör!”

Det här är ett av mina mest populära ämnen som jag håller föreläsningar och workshops om.  Vilka färger har du, dina kollegor och din partner? Hur kan man kommunicera och samarbeta bättre? 

Det kan vara lätt att hamna i “Du är för känslig” eller “Du går fram som en ångvält” istället för att faktiskt tänka till kring hur jag själv uttrycker mig.

Med hjälp av färgerna kan vi få förståelse för hur man är olika så att man kan sträcka ut handen och mötas, både i sina privata relationer och med de man jobbar tätt ihop med. När vi lär oss att nyttja kraften i våra olikheter, ja då kan vi också nå fram och få våra viktigaste relationer i livet att fungera.

make_it_work_vilken_farg_ar_du

Och dina UTB-mål? Vad är Upp Till Bevis för Annika framöver?

“En helt ny produktkatalog av digitala tjänster är verkligen ett av mina UTB-mål”, berättar Annika. Som föreläsare har jag varit van att möta min publik och grupper face-to-face och inte via skärm så det digitala är ett nytt forum som innebär både nya utmaningar och möjligheter. Det  kommer helt klart bli mer digitalt framöver och det blir också ett fint komplement till föreläsningar tex kan man göra påminnelser och uppföljningar online.  

Jag ser också fram emot den dagen då Relationsshowen, som spelats för fullsatta hus på Scalateatern i Stockholm, äntligen kommer ut på Sverigeturné.  

Och förstås! Min dröm är att alla vill ge boken “Tändvätska” i studentpresent!”

krabbfiske

5 hemestertips i Strömstad & på Koster?

 Vad får man absolut inte missa?

  1. Fånga krabbor och kör krabbrace. Nästan gratis och spännande och roligt att göra tillsammans. Det enkla är ofta det bästa och som ett stort äventyr för barnen. 
  2. “Paddla i skärgården och upptäck hur fint det är!”
  3. “Cykla på Koster, det får man bara inte missa. Trampa iväg till Rörvik, Lagunen och Kilesand på Sydkoster. Runda västra sidan så finns det helt fantastiska stränder.”
  4. “Golfa. Jag är själv ingen golfare, men min man och son tipsar om att Strömstad Golfklubbs 18-hålsbana är riktigt bra.”
  5. “Upplev folklivet i Strömstad, båthamnen, köp goda, färska skaldjur i hamnen och fynda i de olika butikerna med kläder och heminredning. ”

 

Fotocred: Krabbfiske & paddling Koster, Roger Borgelid/Westsweden.com

Din relation till Koster & Strömstad?

Koster och Strömstad ligger mig extra varmt om hjärtat! För mig är det förknippat med så mycket glädje, förväntan och fantastiska minnen. Min fd man tillbringade alla somrar hos sin mormor och morfar på Sydkoster och senare var vi där varje sommar med våra barn. Nu kommer jag tillbaka för att paddla och hälsa på mina vuxna barn som fortsatt älskar sin ö.